12 Nisan 2017 Çarşamba

Balkan Türkleri

Balkan Türkleri, Balkanlarda yaşayan veya geçmişte o topraklarda yaşamış olan Türklere verilen addır. Rumeli Türkleri de denir. 

Geniş bir tanımlama yapmak gerekirse, 

Anadolu'daki Yörüklerden ve Karadeniz'in kuzeyinden gelen Kıpçak-Kuman boylarından oluşan Türk topluluklarının torunlarıdırlar. 

Biraz daraltılırsa, 

Balkan Türkleri, Osmanlı Devleti'nin iskan politikası gereği Balkanlara yerleştirilmiş olan Türklerdir. 

Biraz daha daraltılırsa, 

Çoğunluğu Karamanoğulları ve Aydınoğulları Yörük Türklerinden oluşan insanlardır. 

Karamanoğulları hakkında kısa bir bilgi... 

Moğol baskısından dolayı Anadolu'ya gelmiş ve Karaman bölgesine yerleşmiş olan Türklerdir. Selçuklu Devleti zayıflayınca Anadolu on beylik haline gelmiştir. Bunlardan biri de Karamanoğulları Beyliğidir. Karamanoğulları Beyliği Konya'yı alarak Türkçe'nin Anadolu'ya yerleşmesine katkı sağlamıştır. Karamanoğlu Mehmet Bey Anadolu'da Türkçe'den başka bir dil konuşulmayacağına dair emir yayınlamıştır:  

"Bugünden sonra divanda, dergahta, bargahta, mecliste ve meydanda Türkçe'den başka dil kullanılmayacaktır." 

Karamanoğlu Mehmet Bey'in rüyası yüzyıllar sonra Türkçe'nin resmi dil olmasıyla gerçek olmuştur. (Konuyla ilgili bu videoyu izlemenizi tavsiye ediyorum. Tıklayınız...

Osmanlı Devleti Balkanlara ulaşmış, İstanbul'u fethetmiştir. Fatih Sultan Mehmet, Karamanoğulları Beyliği yıkıldıktan sonra buralardaki Türklerin, İstanbul ve Balkanlara yerleştirilmesi emrini vermiştir. Aynı şekilde Aydınoğullarından olan Türkler de buralara yerleştirilmiştir. Aşağıdaki haritada toprakların zaman içinde nerelere kadar genişlediği daha iyi görülmektedir. (Makedonya, Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Sırbistan...)  

1800 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun batı sınırları

Balkanlara yerleşen bu topluluk, Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki gücü ve güvencesi olmuş, Balkanların Türkleşmesine katkıda bulunmuştur. 

Balkan fetihlerinde bulunan ve oraya yerleşen insanların çocuklarına Evlad-ı Fatihan (Fatihlerin Soyu) denilmiştir. 

Bilindiği üzere, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün doğum yeri Selanik'tir. Soyunun da Yörük Türklerine dayandığı söylenmektedir. 

Haliyle, bu yazı zamanla düzenlenebilir, değiştirilebilir. Tamamen doğru bir bilgiye ulaşılması zordur. Bu konuda çok yazı okudum, ben böyle özetledim.





Kaynak: Wikipedia

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder