23 Mayıs 2018 Çarşamba

Barış Manço

Barış Manço (2 Ocak 1943 / İstanbul - 1 Şubat 1999 / İstanbul). 

"Ayrıca sanatçı olduğumu da iddia etmiyorum. Ben öldükten sonra torunlarım ansiklopedilerde Barış Manço'yu sanatçı diye okurlarsa, galiba sanatçı olduğum da tescil edilmiş olacak. Geleceğe ne bıraktığınız önemli. Yoksa insan yaşarken kendi kendine ben sanatçıyım dememeli." 

Diyordu bir röportajında Barış Manço. Artık en büyük ansiklopedi, internet ortamı. Ve burada Barış Manço "sanatçı"dır diyor. Hem de büyük bir sanatçı. Ruhu şad olsun.


Barış Manço kimdir? 

Türk sanatçı, şarkıcı, besteci, söz yazarı, tv programı yapımcısı ve sunucusu, köşe yazarı, koleksiyoner, gezgin, Kültür Elçisi... 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı unvanına layık görülmüştür. 

Barış Manço'nun soyu Selanik'e dayanmaktadır. Aile kökenleri, İstanbul'un fethinden sonra Konya'dan Selanik'e göç etmiş ve 1. Dünya Savaşı yıllarındaki zorluklar nedeniyle İstanbul'a göç etmiştir. 

2. Dünya Savaşı yıllarında doğduğu için ailesi ona "Barış" adını vermiştir. Oğlu Doğukan Manço katıldığı bir söyleşide "Babam 1943'te İstanbul'da doğdu ve Türkiye'de ilk Barış ismini aldı, esasında isim babası. Barış ismi, 1941'de dünya savaşlarının ardından barışa duyulan özlemden doğdu." açıklamasını yapmıştır. 

Barış Manço'nun müziğe başlangıcı Galatasaray Lisesi'nde olmuştur. Lise öğrenimini okul değiştirerek Şişli Terakki Lisesi'nde tamamlamıştır. Yüksek öğrenimini Belçika Kraliyet Akademisi'nde "resim - grafik - iç mimari" alanında tamamlamış ve okulunu birincilikle bitirmiştir. 

1950'li yıllarda Erkin Koray ile başlayan, Cem Karaca, Moğollar gibi isimlerle devam eden rock müziğin öncülerinden biridir. Anadolu Rock ya da Anadolu Pop olarak adlandırılan türün kurucuları arasında gösterilir. 

1975 yılında, bir yıllık çalışmanın ardından kariyerinin ilk uzunçaları olan "2023"ü yayımlamıştır. Bu albüm, 13 dakikalık "Baykoca Destanı" ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına yazılmış senfonik bir eser olan "Kayaların Oğlu" ve "2023" ikilisi gibi epik eserlere sahip sıra dışı bir albüm olarak sanatçının diskografisinde yerini almıştır. 

Barış Manço'ya bir Trt röportajı sırasında sorulan soru üzerine, "Benim birkaç hayalim var. 80 yaşındayken elimde bastonum, belki kolumda Doğukan, onun yardımıyla çıkarım sahneye ve senfoni orkestrasına 2023 çaldırmak en büyük ideallerimden birisi olsa gerek." demiştir. 

En çok bilinen şarkılarından biri olan "Gülpembe", Barış Manço 13 yaşındayken ölen babaannesinin ismidir. 

Bestelemiş olduğu 200'ün üzerindeki şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Bu şarkıların bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Flemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. 

Kendi belgeselinde sorulan "Albümleriniz Japonya'da daha çok satıyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?" sorusuna "Orada albümlerim milyonları geçti. Türkiye'de ise yarım milyon olsa çok sevinirim." yanıtını vermiştir. 

1995 yılında, dönemin genç pop şarkıcıları "Adam Olmuş Çocuklar Korosu" adı altında bir araya gelerek, Barış Manço ile birlikte "Müsaadenizle Çocuklar" adlı şarkıyı seslendirdiler. Ajlan & Mine, Burak Kut, Soner Arıca, İzel, Jale, Nalan, Tayfun, Hakan Peker, Ufuk Yıldırım, Grup Vitamin ve Barış Manço Taksim Meydanı'nda bu şarkı için beraber klip çektiler. 


1998'de 40. sanat yılı nedeniyle "Mançoloji" adını verdiği albümü yapmaya başlamıştır. Ayrıca müzik hayatının 40 yılını anlatan "40. Yıl" şarkısını bestelemiş ancak sözlerini yazamadan vefat etmiştir. Bu şarkının da bulunduğu Mançoloji 1999 yılında yayımlanmış ve 2,6 milyon satarak o yılın en çok satan albümü olmuştur. 

Barış Manço, kimi akademik çevrelerce ozan - baksı edebiyat geleneğinin devamı olan aşıklık geleneğinin çağdaş bir temsilcisi olarak görülür. Şarkılarında halk kültüründen, sanatından, edebiyatından bolca faydalanması, söz konusu geleneğin gerek biçimlerini gerekse temalarını sıklıkla kullanması; eserlerinde mesajlar vermesi, şarkılarının son dörtlüğünde aşıkların yaptığı gibi kendi adını kullanması bu görüşün temel dayanaklarıdır. Bazı akademisyenlerce de Barış Manço, yeni bir oluşumun temsilcisi olarak görülür. Bu da aşıklık geleneğinin devamı olarak kabul edilebilecek ve "Çağdaş Türk Ozanlığı" olarak adlandırılan oluşumdur. Barış Manço'nun yaptığı, geleneğin bire bir kopyası ve devamı şeklinde değil, sentezleyerek ve dönüştürerek yeniden üretmedir. 


Barış Manço'nun aklında bir televizyon programı yapma fikri vardı. Yapmak istediği televizyon programlarını yıllarca planladı ve kafasında tasarladı. Tasarladığı televizyon projesini hayata geçirmek için 1988'de Trt 1 televizyonuna, o güne kadar benzeri yapılmamış bir program önerdi. "Çocuk ve aileye yönelik eğitici ve eğlendirici bir dünya belgeseli" olan ve yayına girdiği günden beri, milyonlarca izleyicinin ilgisini çeken ve ekran başına toplayan, "Barış Manço ile 7'den 77'ye" programı 1988 yılında doğdu. Trt'de yayınlanan bu programda televizyon ekibi 150'den fazla ülkeye gidip, oraları seyircilere tanıtmıştır. 

"Barış Manço ile 7'den 77'ye", adından da anlaşılabileceği gibi tüm yaş gruplarına hitap ediyor ve kendi içerisinde özel bölümlerden oluşuyordu. Program "Adam Olacak Çocuk, İkinci Kahvaltı, Dönence, Dere Tepe Türkiye" gibi bölümlerden oluşuyordu. Dolayısıyla herkese hitap ediyordu. 

"7'den 77'ye" adlı televizyon programı, 1998 yılının Haziran ayında 378. kez ekrana gelerek Türk televizyonculuğunda ulaşılması zor bir rekoru kırdı. "Ekvatordan Kutuplara" isimli programında ekibiyle birlikte beş kıtada 100'den fazla değişik yöreye giderek, 600.000 km'ye yakın yol kat etmiştir. Barış Manço hazırladığı bu televizyon programında dünyanın bir çok yerini gezdiğinden, "Barış Çelebi" olarak adlandırılmıştır. 

Barış Manço müzik ve televizyon hayatında üç binden fazla ödül almıştır. Bu ödüller, İstanbul Kadıköy'de bulunan Barış Manço Evi'nde sergilenmektedir. 

Barış Manço'dan anılar... 

1989 yılı, Amerika, Teksas gezisinden... 



1989 yılı, Milano'da Van Basten, Rijkaard ve Ruud Gullit ile yaptığı keyifli röportajı... 

   

Adam Olacak Çocuk'tan... 



1975 yılından, kariyerinin tek sinema filmi olan "Baba Bizi Eversene"den bir sahne... 

  

Bbc'ye verdiği röportaj...



Sigarayı bırakması ile ilgili açıklaması...



Çevresi tarafından cimri olarak nitelendirilmesine verdiği cevabı...



Barış Manço'nun hayalini süsleyen bir ideali vardı. Cumhurbaşkanı olmak. Belki de "Adam Olacak Çocuk"lar bir gün onu cumhurbaşkanı yapacaktı...



Ali Kırca'nın Siyaset Meydanı programında, Türkiye'de müzik etkisinin değişimi ve gelişimi üzerine kitap yazacağını dile getirmiştir ancak ömrü vefa etmemiştir...



Ve son olarak... "Barış Manço - Dönence" 





Kaynak: Wikipedia
http://www.barismanco.kadikoy.bel.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder